Apps die je leven redden

Rik maakte gisteren al duidelijk dat mobiele applicaties levens kunnen verwoesten, maar er zijn er ook die levens redden. Even wat applicaties van dichterbij bekijken.

1. Je telefoon zelf

Uiteraard is het toestel op zich ook al een lifesaver. In nood of iemand in je buurt hulpbehoevend? Bel dan het internationale hulpnummer 112. Sommige wilde dieren (en bepaalde ongure figuren) raken trouwens afgeschrikt van veel en schel lawaai. Download dus maar die hoogstirritante beltoon. En uiteindelijk kan je je telefoon nog altijd gebruiken als een projectiel. Nu, soms is de persoon niet bij bewustzijn of is er geen netwerk mogelijk. Dan bieden volgende app’s misschien een oplossing.

 2. Fire Department (San Francisco)

Na installatie van de app moet je ingeven of je CPR kan. Als iemand in nood 911 belt, stuurt de centrale automatisch een pushbericht naar iedereen die de applicatie op zijn telefoon staan heeft en in de buurt is van het slachtoffer. Zo kunnen kostbare minuten gewonnen worden. Daarnaast geeft de software ook aan waar er allemaal defribilators hangen. Voorlopig een proefproject in San Francisco.

3. Disaster App

Een Taiwanese universiteit heeft een applicatie uitgebracht waarbij de geolocatie van personen die vastzitten na een aardbeving of aardverschuiving doorgestuurd wordt naar een zelf te kiezen aantal personen. Uiteraard kan dit ook voor mensen die verdwaald en ontvoerd zijn en eventueel in een lawine terecht gekomen zijn. De app kost $2.99 en de opbrengst gaat integraal naar de heropbouw van Japan. Er zijn trouwens soortgelijke app’s uitgebracht door andere ontwikkelaars. Emergency Panic Button bijvoorbeeld.

4. Diabetes log

Gemaakt om al je gegevens in te steken als diabetespatiënt. Zo houd je zelf je insuline intakes bij, je glucoseniveau enz. Die gegevens kunnen geëxporteerd worden, zodat dokters meteen weten wat te doen in geval van nood.

5. Health for all

Deze applicatie is ontwikkeld voor ontwikkelingslanden. Ze biedt een simpele uitweg voor mensen die niet meteen een dokter of ziekenhuis in de buurt hebben. De app geeft tips rond bevallen, zwangerschap enz. Kanttekening: hebben zo veel mensen in ontwikkelingslanden dan een smartphone? 

6. iTriage

ITriage is ook zo’n medische encyclopedie. Zo kan je je symptonen toetsen aan de databank en gelijk waar je eigen diagnose stellen. Daarnaast staan alle ziekenhuizen, apothekers en heel wat huisdokters mooi opgelijst De wachttijden in de dichtstbijzijnde spoedafdeling wordt getoond en er is een ingebouwd gps-systeem. Voorlopig enkel voor de Verenigde Staten. WebMD is een populair alternatief.

7. Disaster Readiness

Nog een soort encyclopedie maar dan voor allerlei rampscenario’s. Meer dan 17.000 scenario’s staan erin, plus allerlei adressen waar je terecht kan voor pillerij en consoorten. Daarnaast doen ze ook voorstellen voor survivalpakketten. $1.99 maar wel een aanrader.

8. Escape Call

Aan het sterven van verveling tijdens een meeting. Installeer dan escape call. Zet de timer en na de ingestelde tijd gaat je gsm af, inclusief naamverschijning op het scherm. Een telefoontje dat je uiteraard niet mag missen en de perfecte uitvlucht om het af te trappen.

 9. ICE

Afkorting voor In Case of Emergency en misschien al bekend vanuit het telefoonboek. Via ICE nummers weten hulpverleners en anderen meteen wie ze moeten bellen in geval van nood. Daaarnaast is het ook een soort identiteitskaart.

 10. Pet First Aid

Voor de dierenliefhebbers. Via gedetailleerde video’s en handleidingen toont de app hoe je best voor een dier zorgt. Zowel voor huisdieren als groter wild. Daarnaast kan je ook een medische databank bijhouden van je huisdier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s