Bahai: gekke religie

Godsdiensten, het is me wat. Wat anderen geloven en niet geloven, je m’en fou, maar interessant dat is het sowieso. Zeker als ze mooi naast elkaar gelegd worden. Daarom dat ik Jeruzalem zo’n leuke stad vond. De drie grootste monotheïstische godsdiensten komen en smelten er voor een groot deel samen. Temple Mount bijvoorbeeld, waar een rots ligt die aanbeden wordt door zowel joden, moslims en christenen. Elk om hun eigen verhaal.

Nu ontdekte ik er wat verder, in Akko, een godsdienst waar ik nog nooit van gehoord had, namelijk het bahá’í-geloof. Interesse gewekt, journalistje in mezelf aan het werk. En nee ik ben niet bekeerd, noch heb ik hetzelfde met u voor. Niet echt het volgzame type hier, laat staan dat ik Darwin ooit in de steek zou laten.

Geloof in eenheid

Eenheid staat centraal bij de Bahá’is. Volgens hen is de mensheid betrokken bij een voortdurend, noodzakelijk en geleidelijk proces naar verstandhouding, vrede, gerechtigheid en eenheid op wereldschaal. Daarom ook dat er een hele resem goddelijke profeten naar Aarde kwamen om ons te helpen in dit proces. Elke profeet bouwt voort op wat zijn voorganger deed. Zo ook Abraham, Jezus, Mozes, Mohammed, Krisjnoe en Boeddha. Met Bahá’u’lláh (Iran, 19de eeuw) als laatste boodschapper. Een soort samenvatting van alle godsdiensten dus.

Volgens Bahá’i is er maar één God en is die te complex om te vatten. Hij is schepper, oneindig en niet rechtstreeks toegankelijk. Zijn complexiteit kan enkel voor een stuk gevat worden door zijn Manifestaties. Profeten bijvoorbeeld. Volgens de bahá’í-leringen is het doel van de mens God te leren kennen en lief te hebben door middel van gebed en meditatie. Vrije wil is hierbij belangrijk, dus ben je geen bahá’i van geboorte en kan je pas vanaf je 15de beslissen om toe te treden.

Mooiste van de zaak is dat ze ook sterk geloven in de eenheid van de mens. De mensheid is, ondanks haar gevarieerdheid, één. Racisme, nationalisme, hiërarchie op basis van kasten, sociale klassen of geslacht worden gezien als kunstmatige belemmeringen voor eenheid. De bahá’í-leringen stellen dat de eenwording van de mensheid van essentieel belang is in de religieuze en politieke omstandigheden van de huidige wereld. Ook man en vrouw zijn gelijk.

Principes

Een lijst van principes die vaak terugkomen;

  • Eenheid van God
  • Eenheid van religie
  • Eenheid van de mensheid
  • Gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen
  • Uitbanning van alle vormen van vooroordelen
  • Wereldvrede
  • Harmonie tussen religie en wetenschap
  • Onafhankelijk onderzoek naar de waarheid
  • Universeel verplicht onderwijs
  • Universele hulptaal
  • Gehoorzaamheid aan de overheid en niet-betrokkenheid bij de partij-politiek
  • Afschaffing van uitersten van rijkdom en armoede

Aantal

Er zijn naar schatting vijf à zes miljoen Bahá’is. De meerderheid leeft in Azië (3,6 miljoen), Afrika (1,8 miljoen) en Latijns-Amerika (900.000). Volgens sommige schattingen is de grootste bahá’í-gemeenschap in India, met 2,2 miljoen bahá’ís, gevolgd door Iran, met 350.000 en de Verenigde Staten, met 150,000. Buiten deze landen variëren de aantallen sterk, maar de godsdienst is momenteel de tweede snelst groeiende.

Kort samengevat is het een religie die enorm veel elementen uit de anderen plukt en ze beter aanpast aan de huidige maatschappij. Minder voorschriften, meer aangepast naar regio en tijdsgeest toe, met enkele uitzonderingen zoals het verbod op homoseksualiteit. Ook drugs, alcohol en roddelen zijn niet toegestaan. Daarnaast pronken ze enorm met hun vastgoed. Indrukwekkende tempels en perfect aangelegde tuinen.

2 Comments

Plaats een reactie