Waar komt balen als een stekker vandaan?

balen als een stekker

Haa die Nederlandse taal. Het is me wat. Boemvol gekke uitdrukkingen. Balen als een stekker bijvoorbeeld. Wie bedenkt nu zoiets? Of waar komt het vandaan? De geschiedenisboeken in!

Volgens de Van Dale is balen als een stekker een verbastering van balen als een stier. Want ja, stieren balen nogal veel? Daar zijn we niet veel slimmer van geworden dus. Dus, wat heeft die stier met dat balen te maken?

Balen als een stier is een variant op de spreuk het land hebben als een stier. Het land hebben komt uit de zeemanstaal en betekent ‘je voelen als een zeeman op het land’. Niet al te best dus ofte zwaar balen. Als een stier werd later toegevoegd aan het land hebben omdat dat land vaak geassocieerd werd met het land van boeren. En later werd het land hebben dan gewoon vervangen door het woord balen en hop balen als een stier was geboren, later balen als een stekker. Balen als een tijger en balen als een paard bestaat trouwens ook.

De eigen theorie

Eigenlijk echt een behoorlijke saaie uitleg nu ik er bij stilsta. Dan maar een eigen verklaring bedenken. Een stekker is meest gekend als een stopcontact. Maar we moeten verder durven denken mensen. Een stekker is ook een puntig voorwerp op bijvoorbeeld een plant. Een doorn. En daar zit de uitleg! Stekkers zijn eigenlijk miskende flora. Die stekkers hebben namelijk een beschermende functie. Ze doen er alles aan om hun plant te vrijwaren van hongerige beesten. In de hooggebergten zijn er zelfs planten die klimmen met hun stekkers. Oerrozen bijvoorbeeld. Ze helpen ook bij vochtregulatie en zo.

Maar wat doen wij mensen? Ons prikken en die stekkers uitschelden. Nochtans waren zij er meestal eerst. Of stonden ze daar maar. Dus ze krijgen de schuld van iets waar eigenlijk een ander voor verantwoordelijk is. En daar gaan ze van balen!

Advertenties

4 Comments

  1. Balen als een stekker is eigenlijk iets wat nergens op slaat maar wel leuk klonk, en verzonnen door een electricien, er hoort nog een tweede stukje bij wat als versterking gebruikt kan worden als je met meerdere personen bent en dat is de opmerking ‘met of zonder randaarde’, in die tijd bedacht ik wel meer grappige spreuken.

  2. Can I simply say what a relief to seek out someone who really is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know how to convey a difficulty to gentle and make it important. More folks need to learn this and understand this side of the story. I cant believe youre no more common since you definitely have the gift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s