Funky hype: ASMR

asmr

ASMR, een fenomeen dat ik in Japan tegenkwam, maar waarvan ik dacht dat het nooit onze contreien zou bereiken. Maar blijkbaar wint het toch aan populariteit op Europese bodem. ASMR of Autonomous sensory meridian response is een techniek waarbij door cognitieve, auditieve en visuele triggers een bepaald gevoel opgeroepen wordt. Kan zelfs een fysieke ervaring zijn. Fervente aanhangers noemen het zelfs breinmassage en zien het als middel tegen slapeloosheid en angstaanvallen.

Concreet; je zet een koptelefoon op en luistert naar één van de vele ASMR-clips. Kan echt vanalles zijn. De tandarts, iemand die met zijn nagels over een tafel krabt, smakkende lippen, iemand die een lekstok eet, een wachtkamer, een fluisterende stewardess, bij de kapper inclusief small talk, enz. Allemaal opgenomen in levensechte omgevingen met een 3D-microfoon.

Er zijn ASMR’ers die beweren dat ze door dergelijke clips een fysieke ervaring kunnen oproepen. Ze voelen tintelingen in hun lichaam, bubbeltjes die poppen in hun hoofd en hier en daar is er zelfs eentje die er seksueel opgewonden door raakt. Euforie en rust komen ook vaak terug.

Ondertussen is er al een hele community van ASMR’ers op het net en is het maken van video’s big business geworden. Marie GentleWhispering bijvoorbeeld is één van de grotere dames in de scene. Produceert een hele pak video’s waarop ze live te zien is terwijl ze fluistert.

Of het echt werkt, is alvast nog niet bewezen. Zit zo wat in dezelfde categorie als binaural beats. Maar wat houdt je tegen om het eens te proberen? Laat zeker weten welk effect je ervaart.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s