Films: Her + Grand Budapest Hotel + Captain America

grand budapest hotel

Her

Een relatie met mijn telefoon, ik zit er eigenlijk niet ver van. Maar Spike Jonze gaat in Her net iets verder. Theodore, gespeeld door een magistrale Joaquin Phoenix, is het alleen zijn wat beu en schaft zich een geavanceerde Siri aan. Een besturingssysteem met een bewustzijn ofte Samantha, gespeeld door Scarlett Johansson. Stilaan bloeit er een platonische liefde tussen de twee, die al snel verandert in een melancholische blik op liefde, jaloezie en ons digitale leven.

Zalige decors, funky kostuums en een toekomst waar ik best wel in wil wonen. Hologram games met vuilbekkende hoofdfiguren, say whaaaat! Ah en een soundtrack door Arcade Fire. Wondermooi verhaal, goed gespeeld, hier en daar wat langdradig, maar echt wel een aanrader.

Grand Budapest Hotel

Wie deze topper nog van zijn troon wil stoten als mijn film van 2014 zal serieus uit de pijp moeten komen. Wes Anderson heeft sowieso al een dikke streep voor, maar Grand Budapest Hotel is echt wel straffe film. Misschien wel zijn beste tot nog toe.

Hoe Wes Anderson zijn decors kiest, ze in beeld brengt en ze opvult met verhaal en acteurs. Pure kunst is het. Geen andere omschrijving mogelijk. Normaal gezien ben ik geen hotelmens, maar in Grand Budapest Hotel zou ik maar al te graag eens inchecken. Zeker als Gustave en Zero er ook rondlopen.

De film focust zich dan ook vooral op die twee personages. De één is een excentrieke hotelconciërge, de ander zijn hulpje. De karakters zijn bijzonder grappig, bij momenten erg poëtisch zonder daarbij het typische karikaturale van Anderson te vergeten. Sterke dialogen ook. En wat een cast. Bill Murray, Ralph Fiennes, Jude Law, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Willem Dafoe, …

Deze film is een absolute must-see, zeker als er een kleine melancholische nostalgicus in je zit.

Captain America: The Winter Soldier

Om af te sluiten een film van een heel ander kaliber. Knallende superhelden, rondvliegende schilden en ontploffende voertuigen. Captain America: The Winter Soldier is de tweede film rond ‘the first Avenger’ en speelt zich af 70 jaar na ontdooien van de kapitein. In onze tijd dus. Zich aanpassen verloopt niet zo vlot en dat levert wel wat gelach op.

Maar al snel verhoogt het tempo en laat het niet meer los. De schilden en kogels vliegen in het rond. Strak in beeld gebracht en zelfs in 3D oogt het allemaal behoorlijk fraai. En op het einde gaat alles kapot. Een superheldenfilm dus. En zeker geen slechte. Maar toch verlang ik meer naar de nieuwe Avengers. Dat ze maar allemaal samen de slechterikken poepie laten ruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s