Nespresso: bukeela ka Ethiopia

Af en toe word je als blogger eens uitgenodigd op een event en dan is het altijd reikhalzend uitkijken naar die van Nespresso. Vooral omdat ik dan koffie à volonté kan drinken, maar ook omdat ze er altijd iets speciaal van maken. Ook deze keer.

Voor hun nieuwste koffie gingen ze bij Nespresso helemaal terug naar de roots. Naar Ethiopië, waar koffie voor het eerst ontdekt zou zijn. Twee acteurs brachten op bijzonder amusante wijze de legende achter het ontstaan van koffie, terwijl een mama de koffiebonen op traditionele wijze roosterde en er koffie van maakte. Ondertussen mochten we proeven van Ethiopische hapjes, rechtstreeks uit de keuken van Toukoul.

De legende

De Ethiopische herder Kaldi keek bijzonder vreemd op toen hij zijn geiten zag dansen in het maanlicht. Behekst? Niets van! Ze hadden rode bessen gegeten. Kaldi plukte wat vruchten, kookte ze en dronk het bittere resultaat op. Extase! Heldere geest! Hier moesten de monniken van horen. Die voerden er allerlei experimenten mee uit en vonden het drankje uitermate geschikt om wakker te blijven tijdens het bidden. Coffee was born.

De Arabieren pikten het op, noemden het quahweh ofte macht en probeerden het zwarte goud geheim te houden. Lukte niet en algauw verspreidde koffie zich via de handelsroutes. Vanaf de 18de eeuw werd de drank ook in onze streken populair.

Bukeela

Met de Bukeela willen ze bij Nespresso dus hulde brengen aan de geboortestreek. Het gaat hier om een pure Arabica, met lichte toetsen van jasmijn, witte lelie, hout en muskusnoten. Een lungo trouwens. Ik vind hem persoonlijk redelijk zacht, beetje zoet zelfs en de koffie past goed met een scheut melk. Ideale namiddagkoffie. ’s Morgens mag er voor mij wat meer pit in zitten en zal ik al sneller een Indriya drinken.

Bukeela is trouwens Ethiopisch voor boon. De koffie is verkrijgbaar vanaf 23 januari.

nespresso

nespresso bukeela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s