Voytek, de soldatenbeer

Tijd om nog eens een gek verhaal in de kijker te zetten. Dat van Woytek bijvoorbeeld.

In 1942 vond een Iraans jongetje een berenjong. Ben je niet zo veel mee natuurlijk, dus ruilde hij het voor enkele blikken vlees met Poolse soldaten. Die voedden het dier op, gaven het te eten en leerden hem bier drinken en sigaretten roken. Ook een potje worstelen zat in de dagelijkse activiteiten. De soldaten noemden hem Woytek, naar Wojcieh (Pools voor lachende krijger). Al snel werd de beer een mascotte van het regiment en reisde hij mee door Irak , Syrië, Palestina en Egypte.

original

Wat later moest het Poolse regiment gaan strijden in Italië, aan de zijde van de Britten. Die wilden het dier niet zomaar meenemen dus schreven de Polen Woytek in als soldaat bij de 22nd Artillery Supply Company. De beer sliep, at en leefde bij de andere soldaten en bracht tijdens veldslagen munitie aan. Hij zou zelfs een spion ontdekt hebben in het legerkamp. Woytek kon marcheren op zijn achterpoten en zat geregeld op de passagierszetel van een jeep.

voytek3Tijdens de extreem bloedige slag bij Monte Cassino bleef de beer dag en nacht zware munitie aanvoeren van de trucks naar de linies. Zijn medesoldaten waren zo geïnspireerd en geraakt door dat beeld dat er meteen hun embleem van maakten. De 22nd Artillery Supply Company heeft nu een beer met Howitzer kogel als logo.

Na de oorlog werden stukken van het 22e regiment overgeplaatst naar Schotland en uiteindelijk ontbonden.  Woytek werd aan de zoo van Edinburgh geschonken, waar hij naast de media en duizenden bezoekers, ook geregeld zijn oude soldatenmakkers over vloer kreeg. Die gooiden hem sigaretten toe (die hij opat, want niemand had een vuurtje voor hem) of sprongen over de ballustrade voor een potje worstelen. Woytek stierf op 22-jarige leeftijd en heeft naast enkele gedenkttekens en standbeelden uiteraard ook een Facebook-pagina.

slide_292527_2348914_free slide_292527_2348913_free slide_292527_2348915_free slide_292527_2348910_free slide_292527_2348908_free standard

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s