Paul Deman: fietsende verzetsstrijder

Tijd om nog eens een zotte mens in de kijker te zetten. Paul Deman vandaag. En geloof me, hij is echt de man (wahaha). Eerst en vooral ’t is een West-Vlaming (het volk begint al te juichen). Maar meer dan dat, hij won de allereerste Ronde van Vlaanderen (het volk wordt zot!) Op 25 mei 1913 reed hij als eerste over de finish na een tocht van twaalf uur en 324 kilometer. Zestien van de 37 haalden de eindmeet. Paul kreeg er 1500 frank voor, equivalent van een jaarloon. Later won hij nog Parijs-Roubaix en Parijs-Tours.

417px-27-7-13_Tour_de_France_Deman

Hé Niel, een West-Vlaamse wielrenner dat is maar wat flauwtjes hé als speciale mens. Ok ok, maar Paul was meer dan dat. Zijn wielercarrière werd botweg onderbroken door de oorlog. Maar Paul deed wat Paul best kon; fietsen! Hij smokkelde met zijn fiets berichten voor de geallieerden over de Nederlandse grens en voerde wat spionageopdrachten uit. In 1918 werd hij echter gesnapt en ter dood veroordeeld door den Duits.

1288944597DEMANPaul-3[2]

En om het helemaal mooi te maken, op de dag van zijn terechtstelling werd hij bevrijd en even later opnieuw opgepakt. De geallieerden zagen zijn West-Vlaams accent namelijk voor een Duitse tongval. Hij werd later wel geëerd met een Croix de Guerre, de oorlogsonderscheiding voor getoonde moed.

9810_o_paul_deman___belgian_cyclist

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s