Vergane internetglorie

“KrokoNiel heeft zich aangemeld.” Zo veel mensen die mochten genieten van mijn geniale woordspelingen daar in het MSN-era. Maar nu is het tijdperk van de ooit zo populaire messenger voorbij. De stekker werd eruit getrokken en de diehards moeten naar Skype overstappen. Vergane glorie, weggezonken in nostalgie. Gek, want uiteindelijk speelde MSN Messenger een belangrijke rol in mijn jeugd. Oorzaak van vele huiselijke ruzies, bloeiende kalverliefde en uren tijdverspilling. En bewegende emoticons natuurlijk. Maar ken je deze gevallen internetgoden nog?

De 56K modem

Dat onvergetelijke geluid toen je de telefoon oppakte en iemand online zat. Die frustratie ook, want bellen en surfen tesamen was niet mogelijk. Toen internet nog per minuut betaald moest worden en je dus een surflimiet kreeg. En een afbeelding binnentrekken meer dan een minuut duurde. Gelukkig paste die nog net op een diskette. Maximum snelheid was 56.000 bits per seconde. Groot verschil met de 125.829.120 bytes van nu. Het geluid was de data in beweging.

Netscape en Altavista

Het net is voor iedereen. Kan tellen als slogan in 1994. Netscape blijft dan ook in het geheugen gegrift als grote voorloper van Internet Explore, Firefox en Chrome. Pokkelelijk eigenlijk als je die oude screenshots herbekijkt.  En man wat haatte ik dat ronddraaiende logootje soms zo hard. Sneller slak, sneller!

En uiteraard moest er toen ook al gezocht worden. Van Google was nog geen sprake toen Altavista (1995) over het internet heerste. Samen met Yahoo dan toch. Maar Altavista zag er gewoon beter uit. De zoekengine bestaat trouwens nog altijd. Benieuwd naar een voor en na? Hier staat een heel overzicht.

Pandora chatbox en ICQ

Uiteraard werd er voor MSN Messenger ook al gechat op het internet. In de Pandora Chatboxen bijvoorbeeld. Donker van design en barstensvol donkere gesprekken ook. Veel vieze mannetjes en weinig moderatie. Je koos een room die je interesseerde en dan ging je in de groep wat chatten met iedereen tegelijkertijd. Je kon mentions sturen en in een privégesprek gaan. Twitterstyle eigenlijk. En bijzonder verslavend. Babbelen met mensen die aan de andere kant van de wereld zaten, was eindelijk mogelijk.

ICQ ging al meer richting Messenger. Was dan ook de voorloper in het instant messaging en introduceerde ASL? (age, sex, location) in het taalgebruik. Je kon er smssen mee sturen en foto’s mee uitwisselen. Het was alleen niet makkelijk om iemand terug te vinden aangezien alles met unieke nummers werkte. “Schrijf je eens je ICQ-nummer op” was dan ook daily bizniz.

Napster  en Kazaa

Gespuis, schorriemorrie en schavuiten, die vind je ook op het net. Eén van de snelstgroeiende internetzaken van de geschiedenis. In no time zaten er meer tien miljoen downloaders op. En maar muziek en virussen doorsturen. Mijn pc draaide overuren ’s nachts want een mp3 binnentrekken duurde toch al rap enkele uren. En als ik me niet vergis was er in den beginne nog geen pauzeknop mogelijk. Of volledig downloaden of volledig opnieuw beginnen. Na verschillende processen met ondermeer Metallica werd de service aangepast en schakelde iedereen over naar de concurrenten.

Kazaa bijvoorbeeld. Nog zo’n peer-to-peer programma. Maar in een tijdperk dat het internet al wat sneller ging toch. En je meteen ook video en software kon downloaden. Die hatelijke momenten waarop je een brave Disneyfilm wou downloaden en het uiteindelijk een bizarre porno bleek te zijn. Of omgekeerd, nog erger! Maar ook Kazaa ging ten onder aan processen. En telkens opnieuw stond er een andere klaar. Bearshare, Limewire, …

Nog meer internetgeschiedenis? Ga anders eens kijken op/in het internetmuseum.

Deze post verscheen eerder al op westoek.be

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s