Vrouwendag: Melpomene

Onlangs schreef ik voor vrouwendag wat straffe madammen bijeen op Westoek.be, maar deze was ik vergeten neer te pennen.

Melpomene is een planetoïde tussen Mars en Jupiter, maar ook één van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Ze stond symbool voor de tragedie. Toepasselijk voor die andere Melpomene uit de 19de eeuw.  Haar echte naam was waarschijnlijk Stamata Revithi, waarbij Melpomene als scheldnaam gebruikt werd.

Op acht maart 1896 liep ze haar eerste marathon ter voorbereiding op de eerste moderne Olympische Spelen. Vrouwen mochten niet meedoen aan het loopnummer want zowel organisatie, media en publieke opinie waren overtuigd dat zo’n inspanning onnatuurlijk was voor de vrouw. Melpomene wou het tegendeel bewijzen en rekende op steun en zegen van de Griekse kroonprins en kerk. Nougatbollen! Kinnekloppen! Het verbod bleef en er werd niets gezegend.

Maar Melpomene was een koppigaard en startte de dag van de Olympische marathon toch, enkele minuten na de mannen. Onderweg werd ze bespuugd en uitgescholden door toeschouwers. Toen ze bij het stadion aankwam, deed de organisatie de deuren dicht, zodat ze buiten het stadion finishte.

Marathon en vrouwen

Blijkbaar heeft de marathon geen al te goede band met vrouwen. Het verhaal van Kathrine Switzer is nog zo’n drama. Ze wou de Boston Marathon lopen in 1967 maar eenmaal de organisator doorhad dat een vrouw meeliep, ging hij haar achterna. Haar vriend en enkele andere mannelijke lopers vormden echter een menselijk schild rond Kathrine waardoor ze toch kon uitlopen. Later won ze de marathon van New York.

ks_bos_collage_600

Vanaf 1972 werd de Boston Marathon, mede door Switzer toch opengesteld voor vrouwen. In 1984 werd het een Olympische discipline, gewonnen door de Amerikaanse Joan Benoit.

Kathrine Switzer Boston Marathon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s