Ode aan de accolade

Accolade. Dat vind ik nu eens een mooi woord. Maar geen wonder dat de bedenkers der Nederlandse landtaal het bij zo’n sierlijk leesteken bedachten. Evidentie zelf. Net zoals ‘brandblusapparaat’, want het is een apparaat dat brand blust. Niet als bal. Bal is echt een debiel woord. Zeg het maar eens een paar keer luidop. BAL! Ze hadden beter gewoon rol genoemd. Want een bal rolt. Allé een rol. Voetrol en basketrol. Roltazhar. Maar gelukkig rollen niet alle ballen. We wijken af.

{Zie haar staan daar aan het begin van mijn zin. Die kronkelde golven. Die kleine knikjes op het eind, precies wapperende handjes, open armen die je willen ontvangen. Zoveel meer dan een simpel haakje. Gelijk hoe je ernaar kijkt, altijd zie je er wel iets vrouwelijk in. {}, het zou een prachtige vaas of fles zijn. Hint hint, coca cola.

{

 Ik maak het je gemakkelijk, maar wil toch dat je even mee in verbeelding gaat. Een accolade krijg je cadeau, moet ook, te mooi om niet te geven. Kijk je er recht op dan zie je een biddend mannetje, op zijn knieën, vuistjes omhoog en zijn haar in de wind. Maar ook een poepje met een miniscuul staartje.  Een worm die op een andere worm staat. Een treurige mens op zijn knieën met de onderste helft als schaduw. Een gezicht met mini-neus.

Draai je hoofd 90° naar links, of je scherm 90° naar rechts, wat misschien veiliger is, aangezien je waarschijnlijk je nek breekt als je de volle rechte hoek maakt. Ik hoef je gegarandeerd niet te wijzen op mexican moustache. Maar ook schouders zonder hoofd, twee kussende zeehonden en twee zitbanken die tegen elkaar staan.

Andere kant is het een adelaar, een baard, een gekke Britse snor en de unibrow van Frida. En plak je er twee tegen elkaar, dan heb je – ik val in herhaling- een mooie fles, maar ook een meisje met rokje, zonder hoofd.  Het rokje of de handen op de heup, naar buiten, zoals alleen dametjes van goede deugd doen.

Accolade, wat een zalig woord toch.

Waarvoor dient het eigenlijk?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s