Het elfde gebod: gij zult niet spelen

sneeuw

Spelen, ravotten en kwajongensstreken; niet meer zo simpel als vroeger precies. Kinderen maken te veel lawaai, dus moeten hun speelpleinen en kinderdagverblijven dicht. Sneeuwballen gegooid? GAS-boete van 150 euro.  Belletje-trek gedaan? Moogt kiezen, boete of werkstraf. En oh wee als je in Hasselt voetbalt op het basketveld! Dat is de verkeerde sport.

Als ik dat zo allemaal eens bekijk, dan zou ik een bijzonder dure jeugd gehad hebben. Kattenkwaad was gewoon een daily routine. Sneeuwballen gooien naar alles wat beweegt, deurklinken insmeren met verf, kampen bouwen in de duinen, andere buurt’bendes’ uitdagen voor een fietsensteekspel, video’s verwisselen in de videotheek, stickers van de haarverf verwisselen, zesmansfeesten houden op het strand, … Allemaal overlast tegenwoordig.  En dan verzwijg ik nog de helft. Al een sjans dat er nog zo’n initiatieven ingevoerd worden.

Wat een debieligheid dus die GAS-boetes. Totale willekeur en neiging naar politiestaat. Kan ik hier nu een boete voor krijgen? Al even debiel als de link tussen hiphop en risico op crimineel gedrag. Of preventieve samenscholingsverboden. Boteillon iemand? Alhoewel ze wel eens GAS-boetes mogen invoeren tegen dt-fouten. En overmatig gebruik van smileys. Of “mo how zeh”s uitgesproken door niet-West-Vlamingen telkens ze een West-Vlaming ontmoeten.

Spelen is een must

Ik citeer even Miriam Sanon, sociologe.

Kinderen spelen, alleen of in groep en zelden gebeurt dit in stilte. Het bijhorende lawaai maakt deel uit van het spel en geeft weer hoe kinderen zich inleven in hun spel. Ze leren doorheen het spel omgaan met anderen, met hun omgeving, met beperkingen maar ook met zichzelf. Nieuwe vaardigheden worden aangewend om zo hun ontwikkeling te laten evolueren tot een hoger niveau. Dat spelen essentieel is voor de ontwikkeling staat buiten kijf. Reeds in de wieg gebeurt het aanleren van vaardigheden aan de hand van spelvormen. Kinderen spelen, het is bovendien onvervreemdbaar recht volgens het Kinderrechtenverdrag.

Zoals ik hier ook al eerder zei, spelen is essentieel bij het opgroeien. Maar ook in het volwassen leven is het een bron voor en van geluk. Even de dagelijkse bekommernissen vergeten en gewoon de zot uithangen. Een dansje doen, tegen een bal trappen, roleplay, een surfsessie, Playstation, gezelschapsspelen, maakt niet uit. Want zoals de professor in het onderstaande filmpje zegt; “If you take playing out of ones life, that person becomes inhuman.” Of zoals Jack het neerschreef in The Shining: “All work and no play makes Jack a dull boy.” Of zoals ik het zelf graag zeg: “Sometimes in life you’ve got to be a monkey!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s