Kersttradities

Het walhalla van kitsch en schijtmuziek is weer in het land. Winkelstraten vol grabbelende kooplustigen, films uit  de jaren negentig die voor de honderste keer uitgezonden worden en strenge familieleden met een “is’t niet lekker misschien?”-blik in de ogen als je je bord niet leeg krijgt na de zeventiende gang. Nee met de kersttraditie heb ik niet meteen een sterke band. Ik ben dan ook grote fan van deze kat. Maar misschien moeten we wel een traditie uit de volgende lijst overnemen?

1. Krampus (Oostenrijk)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKrampus is de evil twin brother van de Kerstman. Hij kickt erop om alle stoute kinderen billenkoek te geven. Om de legende wat kracht bij te zetten, verkleden mannen zich in het monster en lopen ze dronken door de stad. Klinkt als een doordeweekse donderdagavond in de Overpoort, maar met dit verschil dat ze willekeurig mensen slaan met stokken en touwen. Ok blijft precies een doordeweekse donderdagavond in de Overpoort. Vroeger gebruikten ze tenminste nog roestige bellen en kettingen. In enkele plattelandsgebieden is het trouwens traditie dat de Krampus jonge vrouwen met een tuchtroede straft. Juist, donderdagavond in Overpoort. Gaat door  op vijf december en Zwarte Piet zou er een afgeleide van zijn.

2. Schijters (Spanje, Portugal, Italië)

Kerststalletjes, nog zoiets waar ik het schijt van krijg. En in Spanje, Portugal en Italië denken ze er blijkbaar ook zo over. Naast de traditionele figuren à la Jozef, Jebus, Maria en the animal kingdom zetten ze er ook een Caganer (schijter) bij. Traditioneel gezien is het een kakkend mannetjes, voorovergebukt met broek rond de enkels en een goed hoopje poep tussen de voeten. Normaal steek je het stinkertje in een hoek van de stal, kwestie van zijn privacy wat te respecteren. Laat ons hopen dat het concept ‘levende kerststal’ daar ook bekend is. Tegenwoordig zetten ze ook celebrities, politiekers en andere publieke figuren te kakken. Letterlijk dan.

caganer-spain-obama-photo-cc

3. De boomstront (Catalonië)

DSCF0694We blijven even in het thema! In Catalonië kennen ze iets als Caga Tio ofte de kakkende boomstronk. Ze zetten een uitgeholde boomstronk op vier poten en schilderen er een gezicht op. Vanaf acht december geven de Catalanen hun Caga Tio eten en zorgen ze ervoor dat de stronk geen koud krijgt met dekens. Op kerstavond wordt den Tio in de haard gestoken en slaan kinderen (en volwassenen) erop terwijl ze hem verplichten te kakken! Gaat vaak gepaard met liedjes. Als de stronk genoeg snoep en speelgoed uitgepoept heeft, dan krijgt hij nog een laatste duwtje zodat ook de ajuin of gezouten haring eruit valt. Een soort houten en vuilgemanierde piñata dus.

4. Teentje trek (Caracas)

In Caracas gaan ze in de aanloop naar kerstdag met zijn allen naar de ochtendmis. Ok op zich niet zo bijzonder, maar ze doen dit op rolschaatsen! De politie maakt alle straten verkeersvrij, maar nog gekker, alle kinderen binden de nacht ervoor een touwtje rond hun dikke teen. Het andere eind laten ze door hun venster hangen. De rolschaatsers mogen ’s morgens dan eens een goeie snok geven aan alle touwtjes.

5. Kiviak (Groenland)

Enkele maanden voor Kerstmis wordt een alk, een soort vogel, in zeehondenvel gewikkeld en vervolgens onder een rots in de grond begraven. Op kerstdag wordt het boeltje opgegraven, verwijdert men de rotte ingewanden om vervolgens het boeltje smakelijk op te eten. Naar het schijnt zou het naar stilton kaas ruiken en bijzonder pikant smaken. Ik geloof ze op hun woord!

6. Mari Lwyd (Wales)

mari-lwydNog eentje om af te sluiten. Paardenkop in je bed gevonden? In plaats van je doodsvonnis af te wachten kan je er misschien nog vlug een centje mee gaan verdienen in Wales. Zet het ding op een stok, hang er een doek over en kruip onder dat doek. Vervolgens mag je door de straten van Wales lopen en mensen bijten met de paardenkop. De gebetenen zijn verplicht wat geld in je emmer te steken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s