Saunawapperen; mag het wat heter?

Luide muziek die abrupt tot een einde kwam. Gekakel. Geroep. Getier. Ik stond moederziel alleen aan de rand van het zwembad. Een badjas tussen mij en naaktheid. De deuren van het houten huisje gingen open en door de enorme dampwolk stroomde een stampede van naakte mensen mijner richting uit. Omsingeld. Door zwaaiende piemels, opvliegende hangborsten en een je m’en foutisme waar zelfs de grootste emo respectvol voor buigt. True story!

Ik zat afgelopen weekend in Zuid-Tirol voor een perstrip en daar hoorde een wellness-sessie bij. Sauna’s, stoombaden, koud en warm, waterbedden, heel de reutemeteut. Zalig maar oh zo confronterend. Al die naaktheid. Niet dat ik een preuts geval ben, maar even de politieke situatie in Italië bespreken met een naakte grijsaard aan de bar gaat er net wat over.

Nu, die veertig naakte mensen die op me afstormden kwamen blijkbaar juist van een demonstratie saunawapperen, ook wel gekend als showaufguss. Een heuse sport, met wereldkampioenschappen en al. Er wordt trouwens met handdoeken gewapperd alvorens je gedachten helemaal weg zijn. Bedoeling is dat je op muziek en licht zo sierlijk mogelijk een routine afwerkt. Verkleedattributen mogen. Er wordt gejureerd op stijl, originaliteit, techniek, warmteverdeling en gezondheidsaspecten. Enkele voorbeelden, onderemeer in Cron4, de plek waar het tafereel met de 40 naakten plaatsvond:

Saunazitten

Maar er is nog een andere vorm van kampioenschap ook. Saunazitten. Kort samengevat; zo lang mogelijk blijven zitten in een sauna. De spelregels:

  • Startemperatuur is 110 graden. Om de 30 seconden wordt een halve liter water op de kolen gegooid.
  • Deelnemers moeten rechtop zitten, kont en dijen op de bank.
  • Zwembroek/pak verplicht, voor mannen max. 20cm lang en bij vrouwen mogen de bandjes max. 5 cm breed zijn.
  • Haar tot op de schouders moet in een paardenstaart geknoopt worden.
  • De huid en het haar aanraken is verboden.
  • Deelnemers mogen elkaar niet storen.
  • Op vraag van de jury moeten deelnemers hun duim omhoog steken. Zo kan gecheckt worden of de deelnemer nog bij zinnen is.
  • Om gekwalificeerd te zijn moet de deelnemer op eigen houtje de sauna kunnen verlaten.
  • Je krijgt één waarschuwing en daarna een diskwalificatie.
  • De laatste die de sauna op eigen houtje verlaat is winnaar.

Kan fout aflopen trouwens. Het WK in 2010 ging voor twee deelnemers behoorlijk mis. Een Rus overleefde de competitie niet en een Fin werd afgevoerd naar het ziekenhuis met brandwonden over 70% van zijn lichaam en uitdrogingsverschijnselen. Na reanimatie, een coma van twee maanden, nierfalen en operaties kwam hij er wel bovenop. De Rus stierf aan derdegraads brandwonden. Blijkbaar had hij voor de competitie ook een serieuze portie pijnstillers naar binnen gewerkt.

Advertenties

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s