Sint Joris de drakentemmer

Maar allé Niel, alweer een post over religie. Ja ja, ik kom niet voor niets juist terug van het Beloofde Land é. Soit, ik heb er eindelijk een coole heilige ontdekt! Sint Joris, ook wel bekend als saint George of Georgius van Capadocië aka de patroonheilige van Engeland, Catalonië, de padvinders toeristen, militairen en de kruisvaarders. 23 april is zijn naamdag en hij heeft zelfs zijn eigen attractie in Efteling!

 

Maar waarom is dien mens nu zo speciaal? Wel, het is één van de meer geloofwaardige verhalen rond heiligen. Sint Joris slaagde er namelijk in een draak te doden! In de Legenda Aurea uit de 13e eeuw wordt het verhaal voor het eerst in de huidige vorm beschreven.

De stad werd door een draak getiranniseerd. Dagelijks verslond hij twee schapen, die hem geofferd werden, zodat hij zich rustig zou houden. Toen de laatste schapen op deze manier verdwenen waren, eiste de draak mensenoffers. Hierbij viel het lot ook op de dochter van de koning. In bruidskleren trad zij haar dood tegemoet. Maar Joris viel de draak met een lans aan en verwondde het gedrocht. Hij beloofde de koning en het volk dat hij het ondier zou doden als iedereen zich door hem zou laten dopen. Toen koning en volk akkoord gingen doodde hij de draak en op die dag lieten 15.000 mensen zich dopen.

Booya! Ook al verbindt hij er een katholieke daad aan en staat de draak soms ook symbool voor het heidendom, doe het maar eens! Soit het leverde hem niet veel op alleszins. Volgens de legende werd Joris in 303 door de christenvervolgers gevangengenomen en gefolterd. Hij werd op een rad gelegd met tweesnijdende zwaarden, in een ketel met kokende olie gestopt en moest van een beker met gif drinken. En toch hield hij er geen verwondingen aan over. Onder de indruk van dit wonder liet de keizerin van Rome zich dopen. Ze werd daarop samen met Joris op de toren van de stadsmuur onthoofd. Dit alles uiteraard in het “Beloofde Land”.

 

Joris en de draak in Efteling

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s