Edward Mordake; de man met twee gezichten

Zat ik daar wat te luisteren naar Tom Waits, tot dit nummer opkwam.

Poor Edward. Maar wie is die bezongen mens eigenlijk? Blijkbaar gaat het hier om Edward Mordake, een Engelsman uit de 19de eeuw. Op zich een gewone man, buiten dat er op de achterkant van zijn hoofd een tweede gezicht groeide. Eten en spreken kon het niet, maar lachen en huilen wel. Hij haalde er niet meteen zijn voordeel uit, want volgens Edward fluisterde het gezicht hem ’s nachts duivelstaal in. Dokters wilden het gezicht echter niet verwijderen, waarop Edward zelfmoord pleegde op zijn 23ste. Hoax of niet, I don’t care. Moet alleszins de max zijn mochten de gezichten afzonderlijk van elkaar kunnen werken. Dutje doen en toch actief zijn tijdens een brainstorm!

Dallas Wiens is dan weer het andere verhaal. Bij het schilderen van een kerk kwam hij in contact met de hoogspanningskabels en kwam hij, naast de brandwonden, lelijk ten val. Daarbij verloor hij ook zijn gezicht, op een mondopening na. Wat daarna gebeurde is het typische Amerikaanse emo-drama. Hij wou persé leren praten om nog wat te kunnen voorlezen voor zijn dochter en ook al hadden dokters het als onmogelijk bestempeld, na drie maanden kon hij weer stappen. Maar nog steeds gezichtsloos.

Een team van 30 chirurgen slaagde erin om Dallas een nieuw gezicht te geven via gezichtstransplantatie. De allereerste. Zeventien uur lang opereren, maar Dallas heeft nu weer een deftige façade, inclusief gevoel, zintuigen en expressie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s