Lichtenberg: brandwondes na een blikseminslag

Deze jongens komen niet van de tattoo-shop maar zijn door de bliksem geraakt. De boomachtige tekeningen, Lichtenberg figuren, zijn de wonden die ze eraan overgehouden hebben. De naam komt van Georg Lichtenberg, Hij maakte de elektrische spanning zichtbaar door poeder te strooien op een plak barnsteen.

De bliksembloemen, zoals ze ook genoemd worden, komen er door het openbarsten van haarvaatjes na een elektrische schok. Meestal gaat de tekening weg na een paar dagen. De figuur komt trouwens ook voor in zand, bomen en gras. Plus ze kan ook zelf nagebootst worden.

 

Bliksemweetjes

De bliksemstraal beweegt met een snelheid van gemiddeld zestigduizend kilometer per seconde, en is meestal ongeveer zes kilometer lang. Anders gezegd: de afstand van de wolk naar de grond wordt overbrugd in 1 tienduizendste (0.0001) van een seconde. Een bliksemstraal is ongeveer 2,5 centimeter in doorsnede en de spanning kan oplopen tot honderd miljoen volt.

Per jaar worden ongeveer 3000 mensen door een bliksem geraakt. Twintig procent daarvan op een golfterrein en twee derde overleeft de inslag. Ieder lijnvliegtuig wordt trouwens gemiddeld één keer per jaar getroffen door een schicht.

De eerste bliksems (van een naderend onweer) zijn dikwijls de gevaarlijkste omdat het dan nog niet regent. Water geleidt namelijk de elektriciteit naar de grond.

Tips:

  • Niet telefoneren tijdens onweer want kabels geleiden stroom. Er zijn effectief al doden gevallen tijdens het telefoneren bij onweer.
  • Vermijd open vlaktes aangezien bliksem altijd het hoogste object opzoekt. Ook niet gaan schuilen onder een alleenstaande boom dus. En zeker de zee en zwembaden vermijden.
  • Buitenshuis maak je je best zo klein mogelijk. Zorg vooral dat je maar met één punt de grond raakt: plaats dus je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar. Word je in groep verrast door een onweer, kan je je beter verspreiden over de vlakte.
  • Binnenshuis sluit je deuren en ramen. Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw.
  • Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken.
  • – Auto’s zijn goede schuilplaatsen hoewel er bij de laatste modellen toch ook veel kunststof zit.
Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s