Bionische lichaamsdelen: allen cyborgs!

Vroeger -en nu eigenlijk nog altijd- was ik verzot op manga en anime. Vooral de sci-fi versie dan. Robotten, ruimtevaart, computers en cyborgs. Ghost in the Shell is zo’n toppertje.

Claudia Mitchell is misschien wel de eerste stap richting die wereld. Bij een motorongeluk verloor ze haar linkerarm tot aan de schouder. Na heel wat moeilijke jaren tekende ze in voor een proefproject en kreeg ze een bionische arm aangemeten. Het grote verschil met andere prothesen was dat ze deze wel degelijk met haar brein kon besturen. Ze was, na drie mannen, de eerste vrouw met zo’n ding.

Als er een banaan op tafel ligt dan moet ze haar bionische arm in die richting sturen en met haar gedachten de arm commanderen om de banaan op te pikken en die te pellen. Works like a (ch)arm. De arm is niet verbonden met de hersenen maar met de borstspieren en de zenuwen daar rond.  Via huidtransplantatie kunnen zelfs aanrakingen doorgestuurd worden, waardoor Claudia ook doorheeft wanneer iets of iemand haar ‘hand’ aanraakt. Hieronder zie je Claudia aan het werk.

Na vele jaren research is dus ontdekt dat door bepaalde denkpatronen neuronen in gang komen die dan weer beweging en zo voort veroorzaken. Kort samengevat; verbind de hersenen met elektronische toestellen en we kunnen ze besturen met onze gedachten. Het gekke is dat dit nu al deels en in de toekomst nog meer vanop afstand kan. Ik ben dus verbonden met een computertje of chip of gelijk wat en ik kan met mijn hersenen een robotarm besturen, een kooktoestel aanzetten, een openhartoperatie uitvoeren en een auto assembleren en wat later besturen. Als ik die kennis heb toch.

Exoskeletten (denk Iron Man) doen hun intrede, waardoor bepaalde inspanningen een makkie worden. Een gigantisch gebouw is ingestort en er liggen mensen onder het puin bedolven? Even Team Exo roepen die met hun pakken het grootste puin weghalen en daarna Team Mindcontrol inschakelen om vanop afstand het fijnere werk te doen met mini-robotjes die bestuurd worden door menselijke gedachten.

Interessante documentaire hieronder:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s