Mijn allereerste kortverhaal

En nog een oude vondst! Klaas Pop heb ik ooit geschreven om aan mijn klasgenootjes van het tweede of derde leerjaar te geven. Het is geschreven met een elektrische typmachine en ik vermoed dat mijn moeder het van nietjes en een covertje voorzien heeft. Ik schrijf het vijf pagina’s tellende boekje even neer, in oorspronkelijke vorm. Dus met de spelfouten genre gegon ipv begon en zo voort.

Klaas Pop

Er was eens een pop die Klaas heette. Hij was niet gelukkig omdat zijn baas hem mishandelde. Z’n baas heette James Zwartbaard en had altijd een zweep bij waarmee hij Klaas sloeg als hij zijn werk niet goed deed. Zijn baas was de man die de poppen deed bewegen in het poppentheater.

Er waren maar vier poppen die van Zwartbaard waren, onder andere Klaas, één was er zijn vriend, die pop heette Jaap, en Jaap is een aap. De rest waren zijn vijanden en die noemden Schurk en Dief. Met die poppen had hij veel gevochten. Nu je meer weet over Klaas kunnen we beginnen met het verhaal.

Op een zondag komt Zwartbaard op het marktplein met zijn poppen. Zwartbaard begint met zijn kraam op te zetten. Hij zal een nieuw toneelstuk opvoeren en het noemt; “Schurk en Klaas Pop.” Toen de ingang klaar was, hing Zwartbaard Klaas aan de kassa, dat deed veel pijn. Er was veel volk in de arena. Toen begon het toneelstuk.

Het ging over een prinses die door het bos moest gaan. Klaas moest haar beschermen tegen de schurken in het bos. En zo ging het tot Klaas de Schurk ontmoette. Ze gegonnen te vechten. En toen het toneelstuk gedaan was, waren ze nog steeds ann het vechten, zodat Klaas nog een tweede slag kreeg en dan nog een derde slag. Toen sprong hij van het podium en vluchtte weg. Hoe hard Zwartbaard ook vloekte, Klaas kwam niet terug.

Klaas zat ergens veilig in het bos. Hij had honger. Hij gegon eten te zoeken. En zo gegon het leven van Klaas Pop in het bos. Hij slieper, hij speelde er, hij deed er alles. Op een dag wou Klaas zijn vriend Jaap de Aap terugzien. Klaas ging op stap naar het poppentheater om zijn vriend op te zoeken. Onderweg moest hij veel doorstaan omdat hij van hout was. Maar hij stapte dapper verder tot hij bij het poppentheater aankwam. Daar ging juist een voorstelling beginnen. En Jaap moest al het werk doen.

Toen Klaas binnenkwam zag Jaap hem en liet alles vallen. Maar daar kwam Zwartbaard en sloeg Jaap met zijn zweep. In gebarentaal zei Klaas tegen Jaap: “Doe gewoon verder met je werk, ’s nachts zullen we ontsnappen”. Toen het nacht was ontsnapten Klaas en Jaap. Ze zwierven dagen lang tot ze bij een huisje terecht kwamen, waar een oud vrouwtje ze goed verzorgde. En zo leefden ze nog lang en gelukkig

*****************

EINDE

*****************

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s