Dan Cooper; top gangster

Dan Cooper. Een naam uit de duizend. De Marc Janssens van the States. Maar toch heeft de man een verhaal op zijn conto staan. 24 november kocht hij, gekleed in pak en met een zonnebril op de neus, een vliegticket naar Seattle. Cash uiteraard! Eenmaal in het vliegtuig, een Boeing 727, verliet hij zijn plaats 18C en overhandigde de stewardess een briefje.

Eenmaal toegekomen in Seattle ruilde hij de 36 passagiers en twee bemanningsleden in voor het losgeld en de parachutes. Hij dwong de piloot naar Mexico te vliegen. Straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht zitten het vliegtuig op de hielen, tot Dan Cooper plots besluit te springen. Boven het zuidwesten van de staat Washington op ongeveer 3km hoogte, bij een windsnelheid van 41.15 m/s en een zeer koude regen loopt “Dan Cooper” naar de achteringang van het vliegtuig en springt met 2 parachutes uit het vliegtuig. Het is nacht en een van de parachutes is een dichtgenaaid trainingsexemplaar.

Sindsdien is helemaal niets meer vernomen van Dan. De FBI organiseerde nochtans een immense klopjacht. Vijf maanden lang waren zowel de FBI als de lokale politie op zoek naar “Dan Cooper” in het gebied waar hij geland zou moeten zijn. De afgelopen 3 decennia zijn er meer dan 1000 verdachten gekoppeld aan Dan Cooper, echter tot op heden is de ware identiteit nooit naar voren gekomen. Voor de sprong deed “Dan Cooper” een stropdas af. In 2007 wist de FBI DNA veilig te stellen van deze das en eventuele verdachten kunnen dus snel worden uitgesloten. De FBI gaat er echter van uit dat Dan Cooper is omgekomen bij de landing aangezien hij geen geschikte kledij aanhad en totaal geen ervaring in parachutespringen had. 

In 1980 werd een deel van het losgeld teruggevonden op de oever van de Columbia door de toen achtjarige Brian Ingram. Die mocht de helft van de som houden als beloning. Mocht je er ooit naar op zoek gaan, hij ziet er ongeveer zo uit.

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s