Remedie tegen de hik

Van collega’s kan je veel leren! Zeker als die wat bekend zijn met Oosterse geneeswijzen. Zo demonstreerde eentje vandaag DE remedie tegen de hik. Eigenlijk echt simpel trouwens. Al wat je moet doen, is rechtstaan met rechte rug. Vervolgens drink je zo veel mogelijk water op een rustig tempo, maar belangrijk hierbij is dat je je hoofd recht houdt. Gedaan met hikken en anderen mateloos ergeren! Met mijn eigen ogen gezien!

De hik singultus: op adem komen na schokkerige ademhaling is een periodiek optredende spontane onwillekeurige samentrekking van het middenrif tijdens inademing, gevolgd door het plots sluiten van het strotklepje wat een kenmerkend geluid veroorzaakt. Deze samentrekkingen volgen elkaar op met een interval van een of meerdere seconden. De hik is niet ritmisch, de frequentie varieert van 2 tot 60 keer per minuut. Het verschijnsel komt veel voor en is onaangenaam, maar meestal onschuldig en van korte duur. De hik is genoemd naar de klank die erbij ontstaat: Noors en Deens “hikke”, Turks “hıçkırık”, Engels “hiccup”.

Hik-weetjes:

  • Onderzoekers van de Universiteit van Calgary stellen voor dat de hik een evolutionair overblijfsel is van onze vroegere amfibie-ademhaling; amfibieën als kikkers slikken lucht en water via een simpele motorreflex vergelijkbaar met onze hik.
  • De kortdurende hik krijg je van te snel eten, koolzuurhoudende drank, plotse temperatuurverandering, roken, onrust, alcohol en lachstuipen.
  • Francis M. Fesmire verhielp een geval van hardnekkige hik. Hij stimuleerde de nervus vagus door massage van de anus. Fesmire ontving hiervoor in 2006 de Ig Nobelprijs.  Ook het orgasme is beschreven als methode om de hik te laten stoppen.
  • Christopher Sands had drie jaar aan een stuk de hik, twaalf uur per dag en om de twee seconden. Na het verwijderen van een tumor in zijn hersenen verdween ook zijn probleem. 
  • Charles Osborne heeft echter het wereldrecord. Hij hikte 68 jaar aan een stuk, in het begin 40 keer per minuut en naar het einde toe 20 maal. In 1990 stopte hij plots met hikken en een paar maanden later was hij dood.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s