Waarom stinkt je eigen scheet niet?

Onlangs vroeg ik me af hoe het komt dat je eigen scheten altijd lekker ruiken. Uiteraard diende hier een antwoord op gezocht te worden. Dus bij deze wat meer uitleg.

Eerst en vooral. Waar komen scheten eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende bronnen: lucht die ingeslikt wordt, gas dat de ingewanden binnendringt via bloed, gas door chemische reacties in de ingewanden en ook de bacterieën die in ons lichaam huizen zorgen voor een voorraadje. De samenstelling van de scheet hangt af van wat we gegeten hebben, van het soort bacterieën in ons lichaam, hoeveel lucht we ingeslikt hebben en hoe lang we de scheet ophouden.

De stank komt dan weer van de kleine hoeveelheden hydrogeen sulfide. Die bevatten wat zwavel. Hoe meer zwavel in je voedsel zit, hoe meer je scheten zullen stinken. Bloemkool, eieren, vlees en bier zijn killers. Van bonen laat je meer scheten, maar ze stinken niet meer. Het geluid is dan weer afhankelijk van de hoeveelheid gas, de kracht waarmee ze naar buiten komt en de spanning van de kringspier. Daarom ook dat echte knallers minder stinken. Er zit meer zuurstof in die vorm. De stille doodscheten komen dikwijls van chemische reacties veroorzaakt door bacterieën, die veel minder, maar wel stinkender en warmer gas afleveren. Dus het klopt echt wel dat van die warme pfffft’ers meer stinken.

Maar waarom ruiken je eigen scheten nu beter dan die van een ander? Wel, elke mens heeft een unieke scheetsamenstelling. En onder het motto wat je zelf doet, doe je beter ga je je eigen werk ook meer appreciëren. Je lichaam is meer gewend aan de geur van je eigen merk en daarom reageert het met veel minder walging. Au contraire zouden we zelfs durven stellen. Hier een manier om je scheten op te vangen.

Andere weetjes:

– Iedereen laat scheten. Zelfs juist na de dood. Mannen en vrouwen evenveel, alleen zijn manner er trotser op.
– Sommige dieren laten scheten via de mond.
– ’s Morgens worden de luidste scheten gelaten.
– Een scheet is geen omgekeerde boer. Andere samenstelling.
– Normaal gezien is scheten ophouden niet gevaarlijk voor de gezondheid. Buikkrampen kunnen wel.
– Tijdens je slaap wordt heel veel gas gelost. Vandaar de bizarre geur op slaapbussen en -treinen.
– Er bestaat ondergoed dat de geur van scheten absorbeert. Een aangepaste aansteker om scheten in brand te steken dan weer niet.
– Er bestaat een gozer die zijn brood verdient met scheten.
– Als je een hond of kat zijn/haar scheet kan horen, dan is het diertje gespannen. Normaal is hun flatulentie geruisloos. Honden ruiken trouwens graag mensenscheten. Ook vissen en schildpadden laten scheten. De termiet is de koploper qua aantal scheten.
– Van veel scheten inhaleren kan je duizelig worden.
– Sommige scheten kan je proeven.
– Als je een scheet laat in de ruimte, dan zou je vooruit gestuwd worden.

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s