Ham de ruimte-aap

Exact vijftig jaar geleden maakte Chop Chop Chang een wonderbaarlijke reis. Ze duurde niet langer zestien minuten en negenendertig seconden, maar zal gegarandeerd onvergetelijk geweest zijn. Zo speciaal dat Chop Chop van naam veranderde. Vanaf nu stond hij bekend als Ham, the space monkey. Klik hier voor een prachtige fotoreeks.

Ham was de eerste aap in de ruimte die de trip ook overleefde en meer was dan gewoon een passagier. Na een maandenlange training in Holloman Air Force Base (vandaar de naam Ham), waarbij de chimp aangeleerd werd van op een knop te duwen als hij een blauw licht zag, zette men het licht op groen voor de spacetrip. Eenmaal in de ruimte bleek Ham helemaal geen last te hebben van de gewijzigde omstandigheden en ook zijn reactievermogen bleek perfect. Op die manier werd duidelijk dat bepaalde taken konden uitgevoerd worden in de ruimte. Zo was de baan vrijgemaakt om mensen de ruimte in te knallen.

Andere bekende monkeys in space: Albert I, II, III en IV die de reis niet overleefden, Gordo de eekhoornaap, Able en Miss Baker die als eerste apen de rit overleefden, Enos ofte de eerste chimpansee in de ruimte, Abrek en Bion de Russische apen en uiteraard Dirk, de Belgische aap.

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s